公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[香港] 【港深两天游之香港篇】

今日,从罗湖过关进入香港,今次系我第二次黎HK了,对上一次已经系05年既事,当时年少无知,巴士都未识影(实际上我宜家都未识影)。第一次坐东铁入九龙(上一次因为系坐船去HK,回程系坐九广直通车,所以未试过东铁)。落月台先发现HK既地铁真系好长,比广州长得多~~!!坐半小时左右就到沙田,今日行程就系沙田——九龙(MK)——铜锣湾(唔记得系唔系了)!!!

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x

评分

廣州市新福利 + 30 精品文章

分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
收藏收藏

——继续——
今日终于真正享受左下KMB同新巴既双巴,香港既双层巴真系好爽,呢点内地既简直系无得比。今日坐过一款KMB既双巴(唔清楚咩型号了,其中坐过一条203E)同新巴既110路~~!!感觉真系爽。不过我有个疑问,点解HK既巴士无报站?定还是有报站只系二楼既听5到??我今日坐既KMB既车2楼由于有显示屏提示,所以我先知道自己去到咩站,但坐新巴个D真系唔知自己去到边,纯粹凭感觉落车,结果一落就系天后·····

本帖子中包含更多资源

x
——THIRD——
落车之后系度去坐下上一次黎无坐过既电车···真系过瘾啊第一次坐呢D车····

本帖子中包含更多资源

x

——THE END——
最后系太子买完东西就直接坐地铁翻罗湖···香港地铁比我印象最深的除了系长之外,就莫过于换乘既设置,真系好人性化,好值得内地借鉴!!!!
本帖完,欢迎讨论!!
深圳部分图片可以浏览http://bbs.8684.cn/viewthread.ph ... p;page=1&extra=

本帖子中包含更多资源

x
LZ有无去80M?
首先同LS同问。有无买模型?
跟住跟LZ同感,上次去HK,坐九巴有报站,但MS新巴无,上次去做新巴去旺角,无报站,差D坐过站。
LZ有无去80M?
奔驰CITARO 发表于 2010-1-29 09:14

无去啊,都稳5到系边度噶···
首先同LS同问。有无买模型?
跟住跟LZ同感,上次去HK,坐九巴有报站,但MS新巴无,上次去做新巴去旺角,无报站,差D坐过站。
我为书迷 发表于 2010-1-29 09:42

无买啊,都唔知系边度···真系可惜!!!!!
80M嘅旗艦店就喺MK嘅始創中心
琴日我都有去LZ影相嘅地方
香港巴士有報站好像比澳門早,幾家公司的車據了解系有報站系統~
香港巴士只会报下一站
精彩!
樓主真識貨!
LZ最后坐的是东铁线,总共有12节车厢,是全港最长的。
LZ最后坐的是东铁线,总共有12节车厢,是全港最长的。
concorde3388 发表于 2010-2-4 12:28

12节车厢··· 真系强大啊~!!!甘其他地铁线有几多节车厢··
个人觉得喺香港坐地铁有啲地方转线会搞到晕陀陀……