公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 莫生

*****我对广州公交线路的调整想法[2008-7-26更新]*****

关闭 [复制链接]
原帖由 莫生 于 2007/8/19 21:48 发表
点解5见喜欢坐59的学生和斌仔等大侠来啊?好挂住你地哦!  

因为个网卡喺我生日个晚被雷击,之后就一直上唔到网,直到而家……
其实整成POWERPOINT课件係可以嘅,不过就要压缩成ZIP或者RAR文档上传……到时我都可以做下技术支援……
夜啦,要训觉噜……听朝继续睇完莫生同其他版友嘅提议之后再回复~~~
138绕路让人非常担心。建议138和89维持现状。动物园南门—萝岗 换个编号。
264A去珠泳意义不大,关键是要加大密度。最好三汽搞个258,用6100,走以前20的线路,打破垄断,逼XS加车竞争。
262去东站,我也很担心密度问题。

原帖由 KAMEERU322813 于 2007-8-20 00:28 发表

因为个网卡喺我生日个晚被雷击,之后就一直上唔到网,直到而家……
其实整成POWERPOINT课件係可以嘅,不过就要压缩成ZIP或者RAR文档上传……到时我都可以做下技术支援……
夜啦,要训觉噜……听朝继续睇完莫生同 ...

雷击!惨!没大事吧?
原帖由 莫生 于 2007-8-19 21:48 发表
点解5见喜欢坐59的学生和斌仔等大侠来啊?好挂住你地哦!  

呢几日去左军训.....唔得闲睇帖......迟D再俾D意见你...
callon26 该用户已被删除
原帖由 喜欢坐59的学生 于 2007-8-20 07:50 发表

呢几日去左军训.....唔得闲睇帖......迟D再俾D意见你...

去军训?这么惨啊。去哪里军训啊
我前几天才从花都军训完回来,比班死军佬玩死啦
今日出街,又见到广游D骏威俾人包起,车住一班学生同行李去太和军训。
原帖由 广州电车 于 2007-8-20 16:24 发表
去军训?这么惨啊。去哪里军训啊

有中国特色的东西,在中国读书都逃不掉的啦
原帖由 广州电车 于 2007-8-20 16:26 发表
我前几天才从花都军训完回来,比班死军佬玩死啦

我都系花都.....我系花都九塘个乜鬼部队军训...
原帖由 喜欢坐59的学生 于 2007-8-20 18:41 发表

我都系花都.....我系花都九塘个乜鬼部队军训...

系咪8734部队啊?花都就得8734乍,我地大学军训又系距地,D死军佬个个都好串,又咸湿,得闲果阵居然教我地去某处叫某种动物,仲话有日本既,真系唔知讲乜好了
原帖由 麦基佬迪 于 2007-8-20 20:02 发表

系咪8734部队啊?花都就得8734乍,我地大学军训又系距地,D死军佬个个都好串,又咸湿,得闲果阵居然教我地去某处叫某种动物,仲话有日本既,真系唔知讲乜好了

系8731......
264A.....个人觉得冇乜必要延长到珠江泳场....

因为E+ ge 264A都系珠影(西行站)落客....然后调头....休息5分钟再上客...

所以冇乜必要去珠江泳场...
原帖由 dozenliang 于 2007/8/18 23:50 发表
89呢条线,调整之后要守好耐先有客,但肯定系一条受欢迎嘅快速路线!
138现状虽然不太理想,但现有客流总要有条线路解决,所以未揾到其它线覆盖138大部分线路嘅时候,138都系暂时维持原状好!石牌村-东莞庄呢段,一定要揾其它线路代替先可以调整138!
256调整后仍然要行经珠岛花园先得(路况要允许),东莞庄情况视乎138!
262去如果真系去东站,就唔好逼广州大桥了,等猎德大桥开通后再打算行猎德大桥吧!
273好建议,但行唔行大金钟路仲要商榷下!
274咁入罗冲围都无咩用,如果想274D客好少少(至少恢复广州火车站-广州体育馆时代咁好),就应该避一避198,291嘅锋芒!
287如果行新滘路,就绝对好事!

[1]138东莞庄呢边可以适当延长下,按东莞庄路—长福路—天河客运站嚟行,路况应该都可以!不过,配车要加多4~6部先可以维持密度噢~
至于五羊新城呢边,就冇必要要调整啦……
[2]对于89,我唔赞成直接噉调……因为而家嘅89,生意都唔差,冇必要搞大破大立,嚟个完全改造!而且,按照而家89嘅配车数,根本行唔到呢条线路!
所以我宁愿将呢个方案定编为另外一个编号(比如73路)……仲有,动物园南门嘅场地应该就唔係太允许73入,可以考虑去一汽动物园总站!
[3]273路去体育馆可以,客流应该唔差(但都係要做客流调查),但係配车数比较麻烦,因为三汽三分已经唔够车用……
[4]262要去东站,前提有二:第一係三汽要买新嘅非空调车(比如ZK6100HGV),第二係要行猎德大桥!而且,建议将原有线路变为262A,配车继续係13部!
[5]274同287,建议唔好调整……因为好难得先有翻而家嘅客(尤其係287,自从5月份抽车去大学城4线之后就元气大伤,而家先有少少起色)……至于新滘路公交问题,可以通过调整或新建其它线路解决……
[6]至于264A,我觉得延长到中大总站会比较合适,因为而家新港西路呢边冇车过仑头……不过就要加多6~7台热狗先保持到而家嘅密度咯~
7某司机6 该用户已被删除