公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

广州巴士凭乜野要甘!!!

关闭 [复制链接]
搞左甘耐,广州巴士蚀本既蚀本,破产既破产,转移既转移,真系搞唔明!!!凭乜野老人可以一分钱都唔俾就可以上车,就算系在香港,老人都不可能免费上车既,更何况依家大部份老人都要比年轻仔拿既钱多!凭乜野将经典既一蚊6100同6101退役晒,你以为依家物价水平真系有甘高咩?!好多白领都系度食盒饭乍,广州市交委就将D钱塞入自己袋就乜都唔做!凭乜野搞LPG,倒要问问JB冼,你屋企煤气很多啊?你睇下有边个省唔系烧柴油既!想环保系嘛,又唔见你用电!凭乜野市交委规定每个总站每日要收一部车300蚊既保管费啊?为左呢300蚊,几多巴士公司要蚀本啊!清洁工又唔做野!凭乜野要买低入口车啊?一部车等于两到三部二级踏板既价格,有边个巴士公司消费得起啊!话就系话方便老人系路上车,其实又咪系死要面!唉,真系唔明啊
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
收藏收藏
话说穿了就不好了。。

退广客系迟早嘅事,只不过系唔入热狗与国情唔符
老人免费系国家福利。
烧煤气?冼生几时玩完几时唔使。。。记住,柴油都可以欧三~!
一级踏步?面子工程姐。。
不过看起来好像二汽比较好哦!全是穗景!
二汽(恒通)也有宇通哦,不过长途二汽不用烧煤气,不然老板会疯掉的
烧国三柴油同电力混合能源啰,新穗同一汽都试验紧啦
最不现实就是烧LPG,其次就是让老人免费乘车,最后就是那300元,同抢劫无什么分别的。
gz11324569 该用户已被删除
那300蚊我有个疑问:是一个站场就收300蚊,还是一台车收300蚊,据我所知,有些是临时站场,公交公司自己租的啵,一个月俾900蚊就得啦。如125丽江花园总站。
原帖由 于扬 于 2007-5-6 16:11 发表
那300蚊我有个疑问:是一个站场就收300蚊,还是一台车收300蚊,据我所知,有些是临时站场,公交公司自己租的啵,一个月俾900蚊就得啦。如125丽江花园总站。

系一个正规有站长既公交巴士站一部车一日收300蚊,有D巴士公司(溢通、兴华等)就不设正规总站,所以相对毋甘蚀本
原帖由 gz11324569 于 2007-5-6 15:32 发表
  两个总站就600啊。差唔多全日收入的一半。
  改燃气最多烧天然气罗。成本同烧煤发电差唔多,比烧柴平一半。
  宜家柴油都几贵下。柴电只能系刹车时回收能量,启动用电动机,这样来省燃料,只适合频 ...

最和谐都仲系用国三柴油,成本相对较低,环境方面都算可以啦
其实最毋必要就系低地板车,成本太高,普通既二级踏板12米车30几万都可以了,但系低地板一部都要60万打上,维护成本又相对高D,真系唔实际啊。如果市交委真系想广州巴士好,就应该转换机制了,一味引进新车、先进车系一D用都毋嗝。钱都系一线司机辛辛苦苦赚反来既,对劳动者好D,唔好贪甘多,将毋用既人通通炒晒先系当务之急啊!
原帖由 麦基佬迪 于 2007-5-6 21:23 发表

最和谐都仲系用国三柴油,成本相对较低,环境方面都算可以啦
其实最毋必要就系低地板车,成本太高,普通既二级踏板12米车30几万都可以了,但系低地板一部都要60万打上,维护成本又相对高D,真系唔实际啊。如 ...

:ask: 点解你咁清楚嘅~???
我就觉得以前D广客10米车最好了,D空调车实在太难闻了~~
原帖由 carrie8601 于 2007-5-6 21:34 发表

:ask: 点解你咁清楚嘅~???

同D一汽司机有交情啰,日日都听距地发牢骚,听惯左,你知啦,一汽三汽最多阿叔抱怨架啦
原帖由 yyc6880 于 2007-5-6 21:37 发表
我就觉得以前D广客10米车最好了,D空调车实在太难闻了~~

你系咪指广客6101啊?公认既经典啦,不过有小小过气啰,毕竟空调车先系依家既主流,唔会啊,我觉得空调车D味道还可接受哦
原帖由 麦基佬迪 于 2007-5-6 21:41 发表

同D一汽司机有交情啰,日日都听距地发牢骚,听惯左,你知啦,一汽三汽最多阿叔抱怨架啦

咁你咪好惨,听咁多苦水~~~~~~哈哈哈哈